Неділя, 19.05.2024, 00:06
І-фактор
Вітаю Вас $USERNAME$ | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Конкурси [4]
Конкурси для дітей та вчителів, пов'язаних із використанням ІКТ
Привітання [4]
Привітання зі святами, ювілейними датами, пам'ятними днями, перемогою у конкурсах.
Курси [0]
Курси, що проходять вчителі КЗШ №114

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0



Головна » 2012 » Вересень » 22 » 23 вересня - День народження "Яндекс"
14:02
23 вересня - День народження "Яндекс"
 
  «Яндекс» - російська ІТ-компанія, що володіє однойменною системою пошуку в Мережі та інтернет-порталом. Пошукова система «Яндекс» є 5-ою серед пошукових сайтів світу за кількістю оброблених пошукових запитів. Станом на 25 серпня 2012 року, згідно з рейтингом Alexa.com, за популярністю сайт yandex.ru займає 22-е місце в світі.
   У 1988 році підприємець і програміст Аркадій Волож заснував фірму CompTek, що продавала персональні комп'ютери і займалася автоматизацією робочих місць. Спільно з фахівцем з комп'ютерної лінгвістики Аркадієм Борковським він заснував в 1989 році компанію «Аркадія». Після 1990 року співробітники «Аркадії» написали інформаційно-пошукові системи «Міжнародна класифікація винаходів» і «Класифікатор товарів і послуг».
   У 1993 році «Аркадію» приєднали до CompTek, в яку раніше прийшов шкільний друг Воложа програміст Ілля Сегалович. У тому ж році була створена програма для пошуку на жорсткому диску комп'ютера. Програму назвали «Yandex». Співпрацюючи з Інститутом проблем передачі інформації, CompTek створила словник з пошуком, який враховував морфологію російської мови.
Слово «Яndex» придумали Ілля Сегалович, нинішній директор Яндекса з технологій, і генеральний директор компанії - Аркадій Волож. Ілля иписував різні похідні від слів, що описують суть технології. В результаті з'явився варіант «yandex».
   Офіційно пошукова машина Yandex.Ru була анонсована 23 вересня 1997 на виставці Softool. Основними особливими рисами Yandex.ru на той момент були:
     • Перевірка унікальності документів (виняток копій в різних кодуваннях).
     • Облік морфології російської мови (у тому числі і пошук по точній словоформі).
     • Пошук з урахуванням відстані (в тому числі в межах абзацу, точне словосполучення).
     • Ретельно розроблений алгоритм оцінки релевантності, що враховує не тільки кількість слів запиту, знайдених в тексті, але і «контрастність» слова (його відносну частоту для даного документа), відстань між словами і положення слова в документі.
   Через два місяці, у листопаді 1997 року, була реалізована можливість задавати запити на природній мові.
   Як окрема компанія «Яндекс» утворився в 2000 році. Основним і пріоритетним напрямком компанії є розробка пошукового механізму, але за роки роботи «Яндекс» став мультіпорталом. У 2012 році «Яндекс» надає більше 30 сервісів. Найпопулярнішими є: Яндекс.Картинки, Яндекс.Пошта, Яндекс.Мапи, Яндекс.Новини, Яндекс.Погода та інші.
Переглядів: 652 | Додав: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Наразі

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz